Kezelések » térd » izületi felszín helyreállítása

Mikrofraktúra

Mikrofraktúrának azt az eljárást nevezzük, amikor egy kicsi, 1-1,5 cm2-nél kisebb, jól körülírt terhelői porc defektus kezelése során megfúrjuk, vagy apró árral több lyukat ütünk a porcfelszín alatti csontba, amelyből így egy kis vérömleny fog képződni és megtapadni a porchiányos területben. Ezt jól körbezsaluzza az eredeti, épen maradt porcszövet. Ebbe a vérömlenybe a megnyitott csontvelőből olyan őssejtek vándorolnak be, melyek megfelelő körülmények között -melyet az ízületi folyadék, ill. az ízületi környezet biztosít- porccá tudnak differenciálódni, ezzel újra konstruálva a terhelői porcfelszín integritását.

A porcfelszín képződését nagy fokban elősegítheti, hogy ha mikrofraktúra után PRP kezelést is alkalmazunk. Legjobb eredményeket mikrofraktúra során fiatal, 50 év alatti felnőttekben látunk, a legjobb eredményeket a combcsont terhelői felszínének károsodása esetén tudunk elérni.

Ezeket az eljárásokat atroszkópos műtéttel végezzük. Csak abban az esetben lehet számítani jó eredményre, ha a térdízület nem instabil. Amennyiben szalagsérülést találunk a terhelői felszíni porckárosodás mellett, úgy a terhelői felszíni porcképző eljárást csak abban az esetben van értelme elvégezni, ha az ízület stabilizálásáról is gondoskodunk. Ezért ilyen esetekben a keresztszalag-pótlást és ha szükséges és oldalszalag refixációt is el kell végezni.

A műtét után kb 4 hétig van szükség tehermentesítésre, amely során fontos az ízület terhelés nélküli mozgatása.

Mozaik plasztika

Terhelői felszíni teljes vastagságú porckárosodás esetén, amennyiben az meghaladja az 1 cm2-t, de nem nagyobb 2,5-3 cm2-nél, mozaik plasztikával tudjuk újraképezni a terhelői porcfelszínt.

Ez azt jelenti, hogy a térdízület ún. nem terhelői részéről eltávolítunk porcos-csontos hengereket és a porchiányos területre ültetjük át.

Az oltvány (graft) vételét leggyakrabban a térdkalács belső szélénél, a térdkalács-combcsont közötti ízület (patellofemoralis ízület) belső peremén a  combcsontból végezzük.

Ezekkel a csontos-porcos hengerekkel mintegy ki tudjuk csempézni a porchiányos terhelői felszíni területet. Ezeket az eljárásokat atroszkópos műtéttel végezzük, csak nagyobb felszínek újraképzésénél lehet szükség mini-artrotómiára, mely az ízület megnyitásával jár.

Csak abban az esetben lehet számítani jó eredményre, ha a térdízület nem instabil.

Amennyiben szalagsérülést találunk a terhelői felszíni porckárosodás mellett, úgy a terhelői felszíni porcképző eljárást csak abban az esetben van értelme elvégezni, ha az ízület stabilizálásáról is gondoskodunk. Ezért ilyen esetekben a keresztszalag-pótlást és ha szükséges és oldalszalag refixációt is el kell végezni.

A műtét után kb 4 hétig van szükség tehermentesítésre, amely során fontos az ízület terhelés nélküli mozgatása.