Kezelések » térd » térdkalács betegségek kezelése

MPFL pótlás

A térdkalács fontos stabilizátora a belső patellofemorális szalag (MPFL), amelynek hiánya esetén a nyújtott körüli térdhelyzetben a térdkalács instabilitása tapasztalható.

Amennyiben a négyfejű combizom belső hasának megerősítésével nem lehet a térdkalács stabilitását fokozni, úgy abban az esetben, ha nincs olyan csontos anatómiai eltérés, amely ilyen műtét elvégzését indokolná, a belső patellofemorális szalag rekonstrukciója szükséges lehet.

Ennek rekonstrukciójához szabad ín oltványt használunk, amelyet a gracilis nevű izom vékony inának felhasználásával képezünk.

A műtétet követően egy hosszú, kb. 8 hetes rehabilitáció szükséges a műtét előtti aktivitás eléréséhez.

Tuberositas tibiae osteotómia

A térdkalács instabilitását okozhatja csontos anatómiai képletek nem megfelelő helyzete. Ilyen esetben gyakran kényszerülünk a térdkalács ín tapadásának áthelyezésére. Ez a csontos alap leválasztásával és annak előre, és jellemzően belső irányba való elmozdításával járó műtét.

A műtét előtt végzett gondos vizsgálattal pontosan meg tudjuk állapítani, hogy hány mm-rel kell a térdkalács ín tapadását áthelyezni, majd ennek elvégzése után ezt a csontos alapot a csonttöréseknél használatos elvek szerint rögzítjük a sípcsonthoz. Ezt az eljárást, amennyiben szükséges, lágyrész eljárásokkal is kiegészíthetjük.

A műtétet követően egy kb. 8 hetes rehabilitáció után engedhetjük betegeinknek azt, hogy a műtét előtti aktivitást folytassák.