Betegségek » térd » térdkalács betegségei

Elülső térdfájdalom

Az elülső térdfájdalomért a térdkalács porcának felpuhulása a felelős leggyakrabban. A panaszok kifejlődésében szerepük van sérüléseknek, kopásoknak és a genetikának is.

Végeredményben ezek a faktorok a terhelői porc felpuhulásához illetve a kopásához vezetnek a térdkalácson és a térdkalácsot befogadó homorú részén a combcsontnak.

Egészséges térdízületben a combcsonton és a térdkalácson a porcfelszín sima, ruganyos, kemény és rendkívül sima, amelyet még ken az ízületi folyadék is. Ezzel egy rendkívül alacsony súrlódási együtthatójú felszínpár jön létre. Amennyiben a porc károsodik, felpuhul, illetve valamelyest elkopik, ez a hatékony csúszófelszín megszűnik létezni. Bármilyen porcfelszíni károsodás a panaszok megjelenését okozhatja, mivel a térdkalács és a combcsont közötti ízületben gyakorlatilag minden térdhajlítás, minden lépcsőjárás során óriási erők ébrednek, ezek a panaszok már egészen enyhe porckopás esetén, illetve porc felpuhulás esetén is jelentkezhetnek.

Térdkalács instabilitás

A térdkalács instabilitása akár a térdkalács ficamodását is okozhatja. Amennyiben a térdkalács kificamodott a beteg azt tapasztalja, hogy a térdkalács a térd külső oldalán helyezkedik el. A térdkalács kificamodása mindig nyújtott vagy enyhén hajlított helyzetben következhet be, és amennyiben kificamodik, a belső stabilizáló struktúrák károsodását, szakadását okozza. Leggyakrabban a belső patellofemorális szalag (MPFL) szakad el.

Leggyakoribb tünetek: térdkalács mögötti fájdalom sportolás közben, instabilitás érzés, főleg fordulásoknál és ritkán előfordulhat a térdkalács ismételt ficamodása is abban az esetben, amikor a térdízület közel nyújtott helyzetben van.

MPFL szakadása

Térdkalács ficamodása esetén a belső stabilizáló képletek elszakadnak. A közel nyújtott helyzetű helyzetben, 0-20%-os mozgásterjedelemben a belső patellofemorális szalag (MPFL) felelős a térdkalács stabilizálásáért. Amennyiben egy korábban bekövetkezett térdkalács ficam után nem történik helyes módon végigvitt konzervatív kezelés, úgy szinte biztosan ennek az MPFL elégtelensége fog kialakulni, melyen csak műtéttel lehet segíteni.