Betegségek » térd » szalagsérülések

Elülső keresztszalag sérülések

Az elülső keresztszalag egyike a térdízület legfontosabb négy szalagjának. Feladata a combcsont mozgásának stabilizálása a sípcsonthoz képest. Az elülső keresztszalag rendkívül fontos stabilizátora a térdízületnek. Sérülése rendkívül gyakori. Ezek jellemzően sportsérülések, amelyek bármilyen korban és bármilyen szintű sporttevékenység mellett előfordulhatnak.

Leggyakrabban labdarúgás, kézilabda, kosárlabda és síelés közben fordulnak elő, ezek a legveszélyeztetőbb sporttevékenységek, ezek során látjuk a legnagyobb számú elülső keresztszalag sérülést. Az elülső keresztszalag sérülése nőkben gyakoribb, mint férfiakban, mindenféle sportágban.

Az elülső keresztszalag szakadása során betegeink nagyon gyakran éreznek egy kattanást a térdízületükben, amely után rövid idővel a térdízület akár golyószerűre is feldagadhat. Ezt követően gyakran éreznek instabilitást, úgy érzik, mintha „kimenne alóluk” a térdük. Mivel ez a sérülést általában aktív életmódot élők szenvedik el, leggyakrabban ilyenkor műtéti kezelést választanak a betegeink.

Nagyon gyakran, kb. a sérülések felében az elülső keresztszalag szakadása, a belső gyűrűporc (medialis meniscus), belső oldalszalag és terhelői porc károsodásával járhat együtt. Amellett, hogy az elülső keresztszalag a térdízületet stabilizálja, a meniscusok épségének megőrzéséhez is elengedhetetlenül szükséges. Amennyiben a térdízület sokáig marad instabil és sokszor fordulnak elő instabilitás miatti kóros mozgások, nagyon gyakran előfordul a belső és a külső gyűrűporc (meniscus) hátsó szarvainak szakadása is. Amennyiben az elülső keresztszalag szakadása mellett gyűrűporc szakadás is van, olyan gyűrűporc szakadás, amely nem rekonstruálható, ez jóval nagyobb kockázatot jelent a későbbi artrózis kifejlődésére.

Hátulsó keresztszalag sérülések

A hátulsó keresztszalag az elülső keresztszalag mögött található a térd közepén. A combcsont mozgás közbeni stabilizálására szolgál. A hátulsó keresztszalag a legerősebb szalagja a térdízületnek, éppen ezért jóval ritkábban sérül, mint a többi szalag. A hátulsó keresztszalag szakadás tünetei a hirtelen irányváltoztatás közben érzett instabilitási élmény.

A hátulsó keresztszalag sérülését jellemzően nagy erő okozza, sokszor sporttevékenység közben. Tipikus példája még ezen sérülések kialakulásának az ún. műszerfal sérülések közlekedési baleset során, amikor behajlított térddel nekiütődik a jármű vezetője vagy utasa az autó műszerfalának. Ilyen sérülést lehet látni jégkorongozóknál, amikor nagy sebességgel eltalálják hajlított térddel a kapu vasát, illetve futballistáknál, akik szintén túlhajlított pozíciójú térddel esnek el.

Belső oldalszalag sérülések

A belső oldalszalag a combcsont és a sípcsont között helyezkedik el a térd belső oldalán. Ez egy három rétegű szalag, amelyiknek a legfelszínesebb rétege a legerősebb. Izolált belső oldalszalag sérülést leginkább sportolás közben szereznek betegeink. Ilyen sérülés előfordulhat pl. labdarúgóknál, amikor becsúszó szerelés során az ellenfél kívülről eltalálja a térdét.

A sérülés tünetei: fájdalom a térd belső oldalán, duzzanat és gyulladás ugyan ezen a helyen, súlyos esetekben a beteg meg is éli az instabilitást, úgy érzi, mintha „kimenne a térde alóla”.

Nagyon fontos tudni, hogy a belső oldalszalag sérüléseit, amennyiben nem kombinálódik más sérüléssel, nem feltétlenül kell műtétesen kezelni. Egy 6-8 hetes rögzítéssel műtét nélkül is meggyógyítható. Amennyiben nem kezdődik el időben az ún. konzervatív kezelés, akkor az idülten instabil térdízületet már csak műtétesen lehet ismét stabillá tenni.