Betegségek » térd » meniscusok betegségei

Meniscus sérülések

A meniscusok fontos képletek, melyek a combcsont és a sípcsont össze nem illőségét hivatottak kiegyenlíteni. A meniscusok szakadással vagy elnyíródással sérülhetnek. Némely ezek közül gyógyítható konzervatív úton, de a súlyosabb esetekben műtéti beavatkozást tesz szükségessé. Leggyakrabban a meniscus szakadását csavarásos mechanizmus okozza, amikor a láb a földön van és a térdízület hajlított. Ez jellemzően olyankor következik be, ha letapad a láb sporttevékenység közben. Leggyakrabban labdarúgás, kézilabda, kosárlabda és sízés közben figyeljük meg. A gyűrűporc vagy meniscus szakadásakor betegeink gyakran éreznek egy kattanást a térdízületben és nagyon gyakran a járóképességüket nem veszítik el. A sportolók tudják folytatni akár a sport pályafutásukat is szakadt gyűrűporccal a térdükben, de ez a szakadt gyűrűporc a becsípődéses epizódok során szépen lassan túlterheli, elnyírja a terhelői felszíni porcot, amely korai artrózis kialakulásához vezethet.

A gyűrűporc szakadás tünetei az ízületi résre lokalizáló fájdalom. A térdízület lehet mozgásában akadályozott, duzzadt, és nagyon jellegzetes tünete az elakadásos tünet, amikor a betegeink nem tudják kinyújtani vagy behajlítani a térdízületüket, mert az ízület érezhetően elakadt.

Belső meniscus szakadás

A belső gyűrűporc szakadása sokkal gyakoribb, mint a külső gyűrűporcé. Ennek oka az, hogy a belső gyűrűporc sokkal jobban rögzített a belső oldalszalaghoz és az ízületi tok belső részhez. Ráadásul a belső gyűrűporc fogja fel a mozgási terhelés kb. 50%-át a belső ízületi  kompartmanban, amely a sérülésre sokkal esendőbbé teszi

A belső gyűrűporc különféle alakzatban szakadhat el. A szakadás lehet hosszanti, ún. kosárfül, elmozdult-beakadt kosárfül, elülső vagy hátsó szarv leszakadás, papagájcsőrszerű szakadás, radiális, lebenyes, horizontális és degeneratív szakadásokat különböztetünk meg.

A gyűrűporc szakadás tünetei a belső ízületi résre lokalizáló fájdalom. A térdízület lehet mozgásában akadályozott, duzzadt, és nagyon jellegzetes tünete az elakadásos tünet, amikor a betegeink nem tudják kinyújtani vagy behajlítani a térdízületüket, mert az ízület érezhetően elakadt.

Külső meniscus szakadás

A külső gyűrűporc a külső ízületi rész lengéscsillapításáért, a terhelés felfogásáért felel. Kb.a 70%-át fogja fel a mozgás során kialakuló terheléseknek. A külső meniscus szakadásai nem olyan gyakoriak, mint a belső meniscus szakadások, ennek oka az, hogy a külső gyűrűporc sokkal mobilisabb, nem rögzített olyan feszesen a sípcsont pereméhez, mint a belső és ez megengedi neki, hogy elmozduljon.

A gyűrűporc szakadás tünetei a külső ízületi résre lokalizáló fájdalom. A térdízület lehet mozgásában akadályozott, duzzadt, és nagyon jellegzetes tünete az elakadásos tünet, amikor a betegeink nem tudják kinyújtani vagy behajlítani a térdízületüket, mert az ízület érezhetően elakadt.

Discoid meniscus

A meniscusok erős, rostos porcból állnak és az a feladatuk, hogy kiegyenlítsék a combcsont és a sípcsont össze nem illőségét, felfogják a mozgás során kialakuló terheléseket. Ezek egy C alakú, háromszög átmetszetű rostos porcgyűrűk, melyek az ízületek szélénél helyezkednek el.

A külső gyűrűporcnál ritkán előfordulhat, hogy nem C alakú, hanem teljes korong alakban megmarad a combcsont és a sípcsont között, méghozzá úgy, hogy a belső középső része, amely normálisan nem kellene, hogy ott legyen, sokkal vékonyabb, mint a külső részei. Ennek a palacsintának vagy korongnak ez a vékony belső része sokkal esendőbb a sérülésekre és gyakran el is szakad.

Tünetei egy minden térdhajlítást kísérő kattanás és fájdalom a térd külső oldalán. Biztos diagnózishoz a fizikális vizsgálaton mellett csak MR vizsgálattal juthatunk.

Discoid meniscus esetén a kezelés műtéti. A műtét célja az, hogy kialakítsuk az ideális C alakú meniscus alakot, a középső vékony ízületi felszínek közötti rész eltávolításával.